Gud är en muffin.



Alltså.


Jag vet inte vad man gör när man känner såhär. Jag är frälst. Jag fylls av andlig närvaro, det är som en gudomlig, varm energi som genomstrålar varje cell av min kropp. Jag har skapat en fantastisk muffins. Är du lite pretentiöst lagd av dig kan du kalla det en cupcake (för cupcakes är INTE muffins i JÄTTESTORA formar med JÄTTEMYCKET glasyr - nej, det är en balanserad kaka i två lager. Torrt och kladdigt. Bas och brytning. Yin och Yang.

Det här, mina vänner, är en fuktig, kompakt muffin med en hasselnötstryffel på toppen - dekorerad med hasselnötter och fina, tjocka, mjuka salviablad och något jag tror kan liknas vid en välsignelse. Så enkelt och så jävla gott.

Ett eventuellt recept:

Ta två ägg och några nävar socker (typ 2 dl). Vispa fluffigt. Alltså. Jättefluffigt. Har en känsla av att människor som bakar hemma vispar lite halvhjärtat, men tanken är att sockret ska smälta så att när man slutar vispa så bildas "mjuka toppar" (om jag var en amerikansk kokbok skulle jag skriva "soft peaks". Det är poesi, tamejfan).

Blanda Typ tre-fyra dl mjöl med några nypor (kanske en tesked) bakpulver, salt, kakao (typ 3 matskedar).

Smält smör, hacka choklad, häll smör (75g) över hackad choklad, blanda ner typ en dl creme fraische. Häll i några droppar vaniljextrakt (eller vaniljsocker. med vanilj i.). Blanda väl.

Vänd ner allt i äggen.

Om ni vill ha jävligt snygga muffins är en sån där muffins form det enda rätta. Ställ ner pappersformar i muffinsformen, fyll två tredjedelar, sätt in i ugnen på 175 grader, kör 15 minuter.

Låt svalna.


Okej, alltså, tryffeln är en historia för sig själv.

Det hela grundar sig på en pralinémassa. En pralinémassa är i grund och botten karamelliserade hasselnötter eller mandlar som är mixade till en jävligt god kräm som smakar lite som sån där nötmassa man köpte i små konstiga platsförpackningar när man var liten. Men om man gör den själv får den en härlig smak av bränt socker, en mycket fin liten kontrast till allt fett och socker.

Jag använde mig av Jan Hedhs recept, men räknade om det för att det skulle passa mina behov.

200 g hasselnötter, rostade i ugn eller torr panna
130 g socker
kanske en dl vatten

Koka vatten och socker till 115 grader (det börjar bli lite tjockt och klibbigt. Enklast är att använda sig av sockertermometer, men det kanske inte är så vanligt. Det är dock ingen katastrof om det inte är 115 grader celsius, det viktiga är att sockret inte bränner, samtidigt som vattnet ska ha avdunstat). RÖR INTE. Skaka möjligtvis på pannan/kastrullen.

Häll ner hasselnötterna och låt de "koka" till de börjar knäppa om hasselnötterna. Rör då om till sockret blir vitt och "dör" (det ser ut som brända mandlar. Exakt som brända mandlar). Fortsätt röra tills sockret smält och nötterna blivit vackert karamelliserade. Lägg upp på bakplåtspapper, låt svalna en stund. Mixa allt i matberedare/mixer till en klibbig massa.

Tryffeln har jag ingen aning om hur jag gjorde. Jag tog choklad av ganska dålig kvalitet och hackade, kokade upp grädde som jag hällde på chokladhacket, rörde om med andakt, petade ner lite smör, hällde tryffeln över pralinémassan, rörde om, hällde på i sprits och lät stabilisera lite. Spritsade på mina svalnade muffins. Njöt.

RSS 2.0