Maten!

Idag har varit värsta lågvattenmärket rent näringsmässigt men en riktig jävla vinnardag smakmässigt. Frukost blev en snabb smoothie, sen åkte vi iväg till ett närliggande varuhuskomplex för att handla diverse varor och innan vi åkte tuggade jag i lite av mina hemgjorda, halvråa proteinbars som jag försöker experimentera fram (går sådär) och ett halvt päron (det var gigantiskt alltså). So far so good ändå. Hemma igen från köpcentret var jag vrålhungrig, så det blev kycklingfilé i en snabb marinad av honung, senap, olja, chili på stekt bröd med grönsaker och SURKÅL. Så jävla gott.

Sen tog jag en löprunda. Väl hemma var jag tjurig men ställde mig vid spisen för att sätta igång att tillaga dagens rätt... Osso Bucco. Fyfan vad gott det var. Jag har ingen aning om en italienare skulle kalla det osso bucco men jag gör det, och det var litervis med kärlek i, och då får man kalla det vad man vill. Jag hade mina kalvlägg som jag panerade lätt i mjöl och stekte på i en stor gryta. Sedan svettade jag lite grönsaker, lök å vitlök. Sedan lite tomatpure. Kryddor. På med vitvin! Massor! Alla slattar! Lite vatten, lite buljong (använde ekologisk grönsaksbuljong för jag orkar inte göra egen och alla andra alternativ är vidriga), lite mer peppar, en burk krossade tomater, koka i två timmar.

Serverade med grillad polenta och en härlig sallad av morot och zucchini. Och en våt gremolata såklart.
Till efterrätt hade vi jordgubbar. Jag var lite sugen på vaniljkräm så jag gjorde vaniljkräm. Den blev lite stabbig, för jag vägrar alltid följa recept när jag gör vaniljkräm och det leder till tokigt mycket majsstärkelse. Så jag tog äggvitorna som blev över och gjorde en italiensk maräng. När krämen var kall och jag hade spätt ut den och mixat den och gjort allt man kan göra med en halvtaskig vaniljsås, så vände jag i marängen och sen FANN JAG GUD.

Serverade såskrämmarängen med jordgubbar som smakade sådär och ett bubbligt rosévin. Nomnomnom.

Imorgon ska jag göra oxsvans-ett-eller-annat.

before she sleeps in the sand.



Allt är ekologiskt där jag jobbar och det är ju helt fantastiskt - men maten är består mestadels av (vitt vete-)mjöl. Pasta och bröd står på menyn, samt en soppa. Jag förstår väl varför - det finns inga premisser för mer avancerad matlagning och jag tycker det är en riktigt smart meny med tanke på vilka resurser de har och att ALLT är ekologiskt. Och det är väl vad kunderna vill ha och förväntar sig. Så det är ingen kritik mot min arbetsplats, bara att det får mig att tänka ännu mer på vad vi egentligen stoppar i oss. Tror inte man kan stanna vid att sluta äta tillsatser och konventionellt producerade råvaror, man bör laga och äta mat som har ännu en egenskap; den måste vara extremt näringstät.

Jag kan ju bara tala för mig själv och hur jag upplever olika sorters mat och vilken inverkan maten har på mig, men jag mår dåligt av pasta och bröd, "mjölmat". Jag mår verkligen jättedåligt. Jag blir hungrig efter en halvtimme, lätt illamående, magproblem osv. Jag får kanske lite ont i huvudet, känner mig trött och har svårt att koncentrera mig. Det leder allt som oftast till att jag äter ännu mer efter ett tag - kanske en macka eller en skål flingor. Och vips så har jag skapat en ond cirkel där jag mår skit. Jag äter mer. Jag äter sämre saker. Jag mår ännu sämre.

Hälsan tar den mest direkta smällen av en sån här kosthållning. Det kanske inte är någon katastrof att käka pasta ibland, och våra gäster ska givetvis få sitta utomhus och äta en härlig pastasallad. Men i längden, ur ett ekologiskt och kretsloppsvänligt perspektiv så är brödet och pastan även dom lite betungande för naturen. Även om brödet är handgjort efter konstens alla regler innehåller det raffinerat mjöl som på olika sätt. Bakprocessen kräver även det en viss energiåtgång (att koka t.ex. vetekornen är alltid skonsammare än att sätta på ugnen). För att inte tala om pastan, som antagligen haft en ruskigt lång väg mellan jord och bord. Jag tänker helt enkelt att om man kan hålla råvarorna så oprocessade som möjligt hjälper det både naturen och människan extremt mycket, och ingen näring eller energi går till spillo. Då räcker maten längre, fler kan bli mätta och fler kan må bra. Alla vinner på det. Speciellt jag själv.

City Sickness.

Är helt slut idag. Vet inte varför. Mår väl bra annars, bara lite trött. Kanske dags att vila. Fast när jag vilar en dag tappar jag typ spåret helt och så blir det sjukt kämpigt att ta sig tillbaka. Men jaja.


Längtar tills jag får börja jobba och koncentrera mig på något vettigt. Tror jag fortsätter i höst. Om jag ska läsa till dietist har jag ju en bit kvar innan jag ens kan söka programmet. Ännu mer om jag vill komma in. Hehe.

From nothing to one

Leonard Cohen – You Know Who I Am
Så självklar och så konstig.

I arbetarklassen

Har arbetat i två dagar. Det var skitkul faktiskt. Det har blivit en hel del lökskalande. Jag är lite rädd att jag gav arbetsgivarna intrycket av att jag hatade lök, men det var mig själv jag svor över. Tycker alltid jag är för långsam på såna där uppgifter (skala lök, hacka lök, rulla tryfflar, dela deg, skala ägg osv... småsaker som ändå är så viktiga), speciellt när jag inte gjort något liknande på ett halvår. Men jag vet också att om jag skalar fem kilo lök varje dag i en vecka kommer jag vara en fena på det där, och det gör mig glad.

Då jag haft ca 1.5 h restid till jobbet och sen 1.5 h tillbaka har jag varit hemma sent och inte orkat laga mat. har inte tränat heller. Men idag blir det nog ett pass, minst.

Edit.

Det var ju helt fantastiskt.

Ta ett gäng unga "hipsters", som gärna pratar om sig själva som hipsters i en milt sarkastisk ton, sätt dom i ett rum och låt dom prata om nåt värdelöst. Njut.

Det mest fantastiska ögonblicket (snabbspolade igenom halva kanske) var när "programledaren" pratar om polisen som "aina".

Alltså, hur ska jag säga det utan att såra dig?

Det krävs mer än ett par converse för att säga aina.

What's fresh!



"Michaela Forni hissar och dissar svenska kändisars klädstil på Gröna lund och panelen funderar på vem är egentligen hetast av Justin Bieber vs Eric Saade?"


Jadu.



Alltså. Stackars barn. Jag önskar dom allt gott i livet. May God shine his holy light upon you people.



Tycker det är speciellt skönt att de "hissar och dissar". Sickna klyftiga ena!

Älska helg.


Börjar misstänka att jag inte är gjord för att äta kött. Igår blev det gryta och sen blev det magknip. Hemsk kväll. Kanske funkar bättre om det är ekologiskt kött. Som jag har förstått det blir fettsyrasammansättningen annorlunda och således är köttet nyttigare, alltså fettsyrorna är lättare för kroppen att ta upp. Dessutom har de ekologiska korna kanske inte ätit lika mycket skit, är inte lika stressade osv. Jag brukar tänka att ju "nyttigare" (relativt begrepp) något är desto enklare för kroppen att bryta ner. Jämför torkad frukt och smågodis t.ex. Efter några aprikoser och dadlar mår man ju som en dröm, efter smågodis vill man spy.


TIPS. Ät de ekologiska ickesvavlade dadlarna. De smakar som allt gott på jorden - vanilj, mandelmassa, mandarin. De svavlade/konventionella smakar skit och är radioaktiva och självlysande och en symbol för ondska inom många religioner. Smågodis behöver vi inte ens prata om. Jag har fan inte ätit smågodis sen jag var 12. För att det är bajs. Det är fabriksbajs. Det är vad de gör när de gjort allt annat.


True story.

Mer brun mat

Möjligt att det är dags att börja använda en riktig kamera. Men det är så jävla jobbigt att hålla på med sladdarna. Jag är lättjans glada väktare, nämligen. Så jag fortsätter nog med mobilen.

Gör såhär: Ta en kyckling. Stycka den. Behåll skinnet. Salta och peppra tills du skäms. Avsluta med lite torkad chilli. Stek i smör och rapsolja på ganska hög värme så kycklingen får en trevlig yta.

Lägg i en form, gärna något nerärvt genom tiderna för att få en extra rustik touch (blir alltid nostalgisk när jag styckar kyckling). Skär lite tomater, lök, vitlök och oliver på ett nonchalant sätt. Blanda med lite salt och en ganska billig balsamico och olivolja. Häll det över kycklingen. Stoppa in kycklingen i ugnen på ca 180 grader. Kör tills den är färdig (72 grader för filéerna, 82 för de beniga bitarna... Men ett mellanting duger).

Blanchera sparrisen, lite krispig. Blanda konserverade vita bönor med örtröran från dagen innan. Smaka av, ha eventuellt i lite citron, olivolja och mer persilja. Blanda friskt.

Lägg upp på ett osmakligt sätt och ta en bild.

Koftor med korn

Brun mat!
Vill inte kalla dom för kofta eller köfte eller vad de än säger i Turkiet, men inspirationen kommer hur som helst från Turkiet. Lammjärparna är kryddade med röd lök, vitlök, ingefära, citron, koriander, kanel, röd chili, SPISKUMMIN och så hade jag i lite ras el hanout, men det är lite överflödigt. Sumak hade varit gott i, om man hittar det.
Serverad med korngryn, grillade primörmorötter, zucchini och en liten örtolja med lite allt möjligt i.

Panerad tofu med grönt

Jag kan komma på flera versioner av det här. Man skulle exempelvis kunna mosa tofun och dryga ut den med någon mjölsort, krydda upp en ordentligt och fritera små bollar som är panerade i polenta.
Men det här var enkelt, och bekvämt, och jag tycker om när man vrålsteker/halvfriterar tofun, den blir så len och fin då.
Jag köper alltid tofu i kinabutikerna i stan. Tycker kung markattas och alpros smakar skit och konsistensen är helt värdelös.
Sojadippen består av soja, vitlök, ingefära, chilli, vitvinsvinäger (ta risvinäger om det finns), lite honung och sesamolja.
Nomnomnom.

sweetest downfall.

Bakade äppelpaj igår och åt den givetvis till frukost idag. Haha! Men det är så roligt att det får vara så. Men nu får jag väl skärpa mig.

Äppelpajen blev inte så bra. Jag blev lurad av mediamonstret... Satt och kollade på något Jamie Oliver-program (hur många finns det??? Fyra? Fem? Samtidigt?) och han bakade paj och det såg så gott och roligt ut. Men receptet var ju värdelöst! Varför gjorde jag inte bara en vanlig 123mördeg? ÄGG i en mördeg??? MJÖLK!?! Det behövs då inte! Den blev riktigt kass i alla fall, lite svår att hantera (konstig och seg) och på gränsen till att börja utsöndra massa gluten för att det var så svårt att få ihop den. Krympte dessutom på ett mystiskt sätt i ugnen. Hård som sten när den var färdig.

Pajen blev helt ok trots degen. Inte det bästa jag gjort men, okej.
Jag gjorde en äppelpaj med en liten surprise i botten, bestående av en slags mandelkräm (mandelmassa och annat), smaksatt med vanilj, citronzest och min nya lilla älskling: Muskotblomma. Ååhåhhh vilken underbar jävla krydda. Den doftar parfym rakt igenom. Inte på det där lite unkna sättet som muskotnöt luktar "parfymerat", utan den doftar som en blandning av sommaräng, sex och citrusfrukter. Den är helt fantastisk, jag vill peta ner dom i allt men då tar de ju slut. Thank you, India.

Lugna, lite kyliga, vårdagar.

Tvättar och fixar. Senare idag är målet att springa fem km (kanske klarar att springa fyra av dom, går resten, synd att det är fördjävla kallt), fixa ett foto till jobbansökan, skriva en mall/någon slags utgångspunkt till ett personligt brev. Har kollat några restauranger där jag verkligen skulle kunna tänka mig att jobba och några av dom söker aktivt. Alltså, jag skulle börja imoorgon om jag kunde. Måste ringa vårdcentralen igen också. Annars har jag det lugnt och skönt.

Åt faktiskt inget socker igår. Eller ja, lite provivajuice men det får vara ok. Hoppas det går lika bra idag.

Appropå socker så tycker jag att alla kan kolla på dokumentären Sweet Misery. Den är knappt en timme lång och handlar om aspartamets baksidor. När jag var liten fick jag aldrig dricka lightdrycker för att mina föräldrar var övertygade om att man fick cancer av det. Vilket ju var bra, såhär i efterhand. Aspartam och vänner är riktigt läskigt alltså.

Nu kikar solen fram! (:

Hejdå Aprilhimlen

Min resekamrat och fina vän R publicerade precis några bilder från Indienresan på facebook och jag sitter och ser tillbaka lite. Att vara borta från ens eget kök (eller någon annans kök) så länge förnyade mitt intresse för matlagning enormt. Så när jag kom hem grävde jag fram en gammal fryst surdegsgrund ur frysen och började försiktigt värma och vagga den till livs igen. Den luktar frisk och fin men den blev lite väl tjock sist jag matade den. Tillsatte lite mer vatten den här gången men kan ha haft lite för lite mjöl. Problemet är att jag inte minns hur det går till med surdegar riktigt. 

Bakade hur som helst ett bröd och de jäste helt okej och smakade godkänt. Jag kommer aldrig bli någon bagare... Men det är så förbannat roligt att baka bröd, och ta hand om lilla surdegen som faktiskt är min bäbis, även om jag frös ner den ett tag. Det var jättespännande att degen fortfarande jäste efer fjärde knådningen. Det var spännande att doppa den i linnsoppa och njuta av nybakt, hemmagjort bröd. Känner mig som ett barn! Ja!

Utöver bröd upptäkte jag också idag att de två grammen saffran jag köpte i Kerala (fast som var från Kashmir) tydligen är ganska bra kvalitet. Jag googlade "kashmir saffron" och än så länge ser jag bara bra kritik. Får se vad jag ska göra med den, har hört att det är bra att lägga in den i någon form av sprit för att liksom konservera + förstärka den. 

Under mina undersökningar har jag i alla fall surfat på massvis med bakbloggar, och det här med att hålla sig ifrån socker känns som ett ofantligt aber när man sitter och kollar på Sebastien Boudets blogg t.ex. Men jag ska klara det! Kan äta socker i Juni istället!

Herregud, snart är det juni.


Bjuder på ett revolutionerande och ickevegetariskt recept på linssoppa så länge.

Måtten är ickeexisterande. Känn efter själv.


1 Gul lök


1 Röd lök


1 Stor och saftig klyfta färsk vitlök


Ett paket bacon. Annat rökt kött går också bra. en kryddig lammkorv hade varit fint.


Eller alla tre alternativ.


En stor klick tomatpuré


Jättemycket torkad basilika


Ganska mycket torkad timjan (beroende lite på årstiden. byts med fördel ut mot exempelvis mejram eller persilja)


Ganska mycket rosmarin


Eller kanske lite salvia


Jättemycket svartpeppar


Salt

Smör


Fräs lök, vitlök, bacon, salt i smör. Tillsätt tomatpuré och örter och fräs vidare tills tomatpuréen är ännu mer koncentrerad och det doftar örter överallt.

Nu behöver du


Vatten som med fördel fått ett uppkok i vattenkokaren (tänk på miljön!)

Valfri syra - jag använde balsamicovinäger 

Linser

Krossad tomat (på burk, tyvärr. Min hobby sträcker sig inte så långt att jag står och skalar holländska tomater på fritiden)

Kanske lite grädde


Deglacera med balsamicovinäger. Häll sedan på vatten, tillsätt så mycket linser du tror du kommer sätta i dig, låt koka. När linserna är färdiga, smaka av med grädde och krossade tomater. Salt och peppar.

Ät med hemmagjort bröd och njut.

young summer's youth

Valborg var en festlig historia. Blev lite överförfriskad under några ögonblick, men det avhjälptes effektivt med grillchips. Klassiskt. Hur som helst, jag var glad och nöjd för det mesta, frös mer än vad som kändes bra, skrek på folk som trängde sig, osv. Men roligt hade jag!


Nu börjar allvaret dock. Första maj kände jag mig fortfarnde på festhumör, så jag firade med en ganska äcklig cupcake på nåt café i uppsala. Men från och med nu så drar jag ner på sockret.


Annars väntar jag mest på att vårdcentralen ska leta fram lite provsvar åt mig så att jag kan börja söka jobb seriöst. Längtar.

RSS 2.0