Consider this.


Jag började gråta imorse när jag stod och gjorde dagens mackor. Norges stadsministers tal gjorde mig helt knäckt bara. Det gör så ont vad människor får utstå i vår värld. Jag känner både sorg och rädsla och en stor hopplöshet som bara ligger där och skaver i magen. Att det kan hända. Hur kan det hända. Hur kan man vara så grym.

Jag har sett mycket hemskt på TV. Krig och svält och kapitalismens baksidor och kommunismens kängor i magen och nyliberalismens lismande skratt har ljudit ur mediasamhället där jag växte upp. Jag minns nineeleven, tsunamis, minns pakistan 2009, minns darfur, minns terrorism i Mumbai, minns London och Madrid, minns Irak, minns Japan tidigare i år och pågående svälten i Afrika. Jag har till och med fått se glimtar av extrem fattigdom och förtryck i Indien. Dessa är berikande upplevelser, me rinner ändå av, känns lite diffusa (även om jag tänker på Indien varje dag). Men när det händer i grannlandet, i ens eget kvarter, så syns det så mycket närmare, så mycket värre.

Jag pratade med min mormor för en stund sedan. Hon var både upprörd och sorgsen. Jag sa att jag grät imorse när jag hörde om Norge, om lägret, om Oslo. Hon erkände att hon också fällt tårar. Sedan sade hon något som gav mig gråt i halsen igen. Vi pratade om åldern på ungdomarna som var på lägret och hon sa att "ja, de hade ju inte levt mycket, upplevt mycket". När min 84-åriga mormor sa det så blev det så självklart hur illa det är när en ung människa förlorar livet. Det är givetvis alltid hemskt men. Jag vet inte. Jag skulle gladeligen gett tio år av mitt liv till offren. Jag skulle gärna call it quits vid 70 istället för snittet 80 om det hade räddat en enda människa.

Men det går inte. Och jag kan inte ge dom åren till någon annan heller. Så istället ska jag försöka njuta av det jag fått, umgås med människor jag tycker om och inte lägga tid på sånt som inte ger mig något. Jag hoppas också att händelserna får en att skänka en tanke och eventuellt bidrag till andra platser i världen våld och hemskheter härjar.

Wooden eyes


Segaste dagen någonsin, och jag längtar hem så himla mycket. Längtar efter min säng. Längtar efter sällskap när jag äter. Längtar efter gymmet. Längtar efter Stockholm. Favoritstaden.

Samtidigt så finns det saker jag gillar med att vara här. Det är nära till jobbet (!!!). Det är hjärtskärande vackert, syssorna spelar, igelkottarna löper längs husväggarna, fåglarna sjunger och åkrarna vajar sådär fint och landsbyggdsromantiskt. Men det räcker inte. Sover dåligt på nätterna. Vet inte varför. Kanske ska ta hit min spikmatta.

Ledig på måndag i alla fall, och jag drömmer redan om vad jag ska göra, och det känns nästan lite som att jag stressar upp mig. Jag tänker att jag behöver shoppa och det behöver jag verkligen, VERKLIGEN inte. Eller jo, en väska som jag kan fylla med vikt att lyfta (ryggsäck är väldigt otympligt, behöver något med handtag.). Men annars, nada. Jag har bara fått för mig att om jag klär mig fint och snyggt så blir jag lyckligare, men ärligt talat så har jag ju bara på mig samma saker hela veckorna och visar mig sällan bland folk. Så, bättre att spara pengarna till i höst.

F.Ö. så gjorde Johanna Koljonen en jättebra programserie i sitt "Jättestora Frågor" den här veckan, i P3. Det handlade om mat och klimat. Verkligen superfint, ångestgivande och hoppfullt på samma gång. Hittar inte programmet nu, och är för trött, men lyssna! Man kan lyssna på fredagens program, som är en sammanfattning av hela veckan. Koljonen är bäst. Och hon verkar så snäll och härlig! Jag älskar hur hon liksom alltid låter som om hon precis gapskrattade när hon läser låttitlar efter att de spelat klart. Och så dessa fantastiska program hon sätter samman. Och dialekten! Världens finaste!






Your heart of hearts.


Fin dag, fast seg till att börja med. Tog sovmorgon, skippade morgonpromenaden. Började jobba en och en halv timme tidigare än schemalagt. Fick en del gjort, men det saknas lite för att det verkligen ska klicka över helgen och så. Men jaja. Storstädade köket också. Det känns hemskt att säga det men, det är så himla mycket flugor. Jag går runt och viftar och slår med slängen hela tiden - och ja, vi har nät för alla dörrar osv. Men de letar sig ändå in och när de väl är inne så går de inte gärna igen. Städade allt, diskade till och med sopbehållarna och gav golvbrunnen en omgång. Men det kommer troligtvis inte göra någon skillnad. Det är helt hopplöst när det är såhär varmt. Hoppas bara inte att någon blir sjuk.

Har tränat riktigt duktigt de senaste två dagarna. Jag vet inte om jag får några synliga resultat, men det känns. Hade fruktansvärd träningsvärk i framsida lår idag. Och nu på kvällen kom träningsvärken i armarna. Härligt ändå. Härligt med tanke på att jag tränar med min egen kroppsvikt, en pilatesboll, ett hopprep, stolar och bord, två burkar oliver i en ryggsäck (4 kg) och en mjölkback (12 kg). Det GÅR att träna hemma. Men det kräver lite själ och lite påhittighet om man vill ha resultat.

I Indien tränade jag ett par gånger med några gamla vattenflaskor jag hade fyllt. Fast jag åt så himla dåligt, lite och mådde skit överlag att det inte spelade någon roll vad jag gjorde. Men sensmoralen lyder hur som helst: INGA URSÄKTER.





vilda bär



Imorse promenerade jag in till Järna, handlade lite och mådde i morgonsolen. På vägen hem, på den strålande jävla landsvägen som jag kommer sakna resten av mitt liv, plockade jag några deciliter hallon. Hade jag haft gummistövlar på mig hade jag gått all in, fryst in hela landsvägen till vintern. Åh, hallon. De smakar inte alls som trädgårdshallon. De är mildare och dovare i smaken. De är lite som en nordisk sommar. Lite taggiga och svåra, men magiskt vackra och de påminner en om något lite ospecifierat. Barndomar, skrapsår på knäna, järnsmaken i munnen. Allt som är så himla bra.



See the market place in Old Algiers

Önskar mig:


Trägolv

Krukväxter

Tid

Evig sommar

Ett ställe där jag kan ställa allt gammalt

Körsbär och smultron

Stickat och virkat och skinn

Repeat.

Little Marbles – Make it rain
Världens bästa låt. 



Kom in på "kulturvetarprogrammet" hehehe. Samtidigt som jag kanske kan få jobba i september också. Fast vettifan om jag har nån lust. Älskar och saknar Stockholm så mycket att det gör ont. Lika bra å hoppa på ett flummigt program och bara köra.

Trött på att jobba med mat hela tiden. Det sätter sig ju fan på tvären i halsen till slut.

Sliten.

Har haft bra och dåliga dagar den här veckan. Men mest bra. Tisdag onsdag slutade jag tidigt, tog sommarens första dopp och såg till att det fanns ordentligt med mat. Hållt träningen på en bra nivå, ordentlig träningsvärk nu. Körde ett eget hemmaprogram. Alltid lite rädd att det inte ska funka och ge mig de resultat jag vill ha, men jag har ju inte så mycket att välja på... Fast jag saknar gymmet. Hehe.


Torsdag fredag var det lite tråkigare, hade stängningspassen och det är alltid drygt, speciellt på fredagar. Då ska man visst både bunkra upp inför de horder som besöker caféer på helgerna, samtidigt som man ska göra ett bra jobb för de mängder av halvdagsarbetande gäster som bestämmer sig för att glida in en timme innan stängning. Fick dessutom ett besök av leverantörer vars vacmaskiner slutat funka, så en kvart (oceaner av tid, speciellt en halvtimme innan stängning) åt att plasta och frysa in skinkor. Slog nog ändå rekord, hehe. Hoppas verkligen att jag gjorde ett bra jobb och att min kollega inte sitter i skiten allt för mycket idag.

Idag ska jag ha picknick och dricka rosévin tills jag storknar (eller iaf tills jag blir behagligt berusad), äta paj (!!!! pie over pizza any day) och tigerkaka. Gjorde en episk tigerkaka, såhär:


200 gram rumstempererat smör
260 g socker (3 dl)
3 ägg, helst inte kylskåpskalla
180 g mjöl (3 dl)
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker (VANILJ-socker, alltså)
100 gram mörk choklad
Snabbkaffe utrört i lite vatten (3 msk säger vi)
Några skvättar mjölk


Sätt ugnen på 175 grader, smöra och bröa en brödform/liten sockerkaksform

Vispa smör och socker tills det är vitt och fluffigt. Sockerkristallerna ska ha smält. Enklast med en köksassistent.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Smält chokladen i micro/vattenbad.

Tillsätt ett ägg i taget i smörsockersmeten, under vispning. Har man gamla äggulor kan man ersätta hela ägg mot fyra äggulor ungefär. Det som eventuellt skulle kunna hända här är att smeten skär sig, men chansen är ganska liten. Lite varmt vatten borde göra susen.

Vänd i de torra ingredienserna och lite mjölk tills smeten precis går ihop. Skulle säga att det krävs ca en halv dl mjölk.
Ta ca en tredjedel av smeten och lägg i en annan bunke. Vänd ner kaffe och choklad i tredjedelen. 

Häll hälften av vaniljsmeten i en smörad och brödad limpform eller en liten sockerkaksform. Lägg på chokladsmeten. Toppa med resten av vaniljsmeten. Dra en gaffel igenom allting några gånger tills det blir lite marmoerat och vackert. Skjuss in i ugnen. Färdig på kanske...30 minuter. Tog inte tid men något sånt.


jag gjorde inte EXAKT såhär. Inte med monteringen, och jag hade lite mindre socker. Men kände att det kunde behövas lite mer socker, och fick inte till någon bra marmorering. Därav ingen bild. Min blev helt enkelt inte så fin. MEN GOD!

RSS 2.0